Pumy, Pantery I Cougars: Fakty O Wielkich Amerykańskich Kotach

{h1}

Puma, pantera, kuguar i lew górski to różne nazwy dla tego samego gatunku dużego kota, który można znaleźć od kanady po południowy kranie ameryki południowej.

Puma jest dużym kotem obu Ameryk. Kiedyś wahał się od Jukonu w Kanadzie do Cieśniny Magellana na krańcu Ameryki Południowej. Ponieważ te koty znaleziono w wielu miejscach, lokalne plemiona lub odkrywcy mieli swoje własne nazwy dla dużych kotów, w tym kuguara, lwa górskiego, pantery na Florydzie i katamount.

W rzeczywistości istnieje ponad 80 nazw dla pumy, więcej nazw niż jakiekolwiek inne zwierzę, zgodnie z książką „Cougar: The American Lion” Kevina Hansena. Należy jednak zauważyć, że pumy są nie rysie, rysie, jaguary, gepardy lub lamparty.

Zazwyczaj pumy można rozpoznać po brązowym lub lekko żółtym płaszczu, okrągłej twarzy, długim ogonie i wyprostowanych uszach. Dorośli mężczyźni dorastają do 6 do 8 stóp (1,8 do 2,4 metra), a kobiety średnio od 5 do 7 stóp (1,5 do 2,1 metra). Samce zwykle ważą od 110 do 180 funtów. (Od 50 do 82 kilogramów), a samica od 80 do 130 funtów. (36 do 59 kg). Ogon pumy jest prawie tak długi, jak jego głowa i ciało są połączone.

Siedlisko i nawyki

Pumy mogą przystosować się do wielu różnych klimatów i siedlisk. Występują w całej Ameryce Środkowej i Południowej. Jednak zgodnie z Smithsonian National Zoological Park w Ameryce Północnej polowanie ograniczyło zasięg do odizolowanych obszarów w Meksyku, obszarów dzikiej przyrody w zachodniej części Stanów Zjednoczonych, południowej Florydy i południowo-zachodniej Kanady.

W przeciwieństwie do innych kotów, pumy nie żyją w stadach. Żyją samodzielnie na dużych terytoriach, które znakują za pomocą moczu lub kału. Pumy są samotnymi stworzeniami nie bez powodu. Potrzebują pokoju do polowania, aby znaleźć wystarczającą ilość jedzenia. Tylko kilka pum może żyć w promieniu 78 kilometrów kwadratowych.

Pumy są stworzeniami potwornymi. Polują w godzinach zmierzchu o świcie i zmierzchu. Słabe światło ukrywa je przed ofiarą. Ich doskonałe widzenie w nocy daje drapieżnikom wyraźną przewagę w tych porach dnia.

Dieta

Pumy polują za pomocą skradania i siły. Aby zabić swoją ofiarę - zwykle jelenia, łosia lub łosia - puma zakrada się za drugim zwierzęciem, a następnie gryzie potężne szczęki na szyi ofiary. Aby zabić trwało dłużej, ukrywa swoją ofiarę przed innymi zwierzętami i przez kilka dni zjada fragmenty tuszy. Jak podaje Mountain Lion Foundation, puma zazwyczaj zabija jelenia co 10–14 dni.

Pumy mogą kilkakrotnie ciągnąć zdobycz i przy okazji będą polować na zwierzęta domowe, takie jak owce, świnie, konie i inne zwierzęta gospodarskie. Będą również jeść małe zwierzęta, takie jak jeżatki, kojoty, króliki, pancerniki, kapibary, wiewiórki i szopy pracze. Niektóre pumy polują bardziej niż inne. Pumy patagońskie zabijają około 50 procent więcej ofiar niż ich północnoamerykańskie odpowiedniki, według biologa cougar, Marka Elbrocha.

Potomstwo

Po kryciu samica będzie nosić potomstwo przez okres ciąży od 84 do 106 dni, zgodnie z University of Michigan Museum of Zoology. Potem urodzi miot od jednego do sześciu młodych. Te młode są zazwyczaj pokryte plamami, które mogą pomóc im wtopić się w otoczenie. Samica będzie miała miot raz na dwa lata.

Samica lwa górskiego schwytanego i umiejscowionego w zachodniej części Nevady w celu przeprowadzenia badań terenowych.

Samica lwa górskiego schwytanego i umiejscowionego w zachodniej części Nevady w celu przeprowadzenia badań terenowych.

Źródło: Jake Willers

Klasyfikacja / taksonomia

Zgodnie ze zintegrowanym systemem informacji taksonomicznej (ITIS) taksonomia pum to:

  • Królestwo: Animalia
  • Gromada: Chordata
  • Klasa: Ssaki
  • Zamówienie: Carnivora
  • Rodzina: Felidae
  • Rodzaj: Puma (zmieniony w 1993 r. z Felis)
  • Gatunki: Concolor
  • Podgatunki: Rozpoznano sześć podgatunków: Puma concolor anthonyi, Puma concolor cabrerae, Puma concolor concolor, Puma concolor costaricensis (Puma kostarykańska), Puma concolor couguar (Puma wschodnia) i Puma concolor puma.

Stan ochrony

Pumy niegdyś rozciągały się od Pacyfiku po Atlantyk, ale zostały wyeliminowane ze wschodniej Ameryki Północnej w ciągu 200 lat od kolonizacji, według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody. W XX wieku duża liczba pum została zabita na środkowym zachodzie i we wschodnich Stanach Zjednoczonych przez rolników i ranczerów, którzy nie lubili pumy kradnącej zwierzęta. W rezultacie pumy prawie wyginęły w tych obszarach.

Populacja pumy nie rośnie i teraz więcej niż kiedykolwiek ginie z powodu niszczenia siedlisk, polowania na trofea, kłusownictwa, zatrucia i bicia pojazdami na jezdniach („road kill”), według Mountain Lion Foundation.

Pumy są wymienione jako „najmniejsze zagrożenie” wyginięciem, ponieważ są tak rozpowszechnione, zgodnie z IUCN. Uważa się je jednak za spadające, a pantera na Florydzie jest zagrożona, aw Brazylii pumy są uważane za „zagrożone”.

US Fish and Wildlife Service wymienia panterę z Florydy, pumę z Kostaryki i pumę wschodnią jako zagrożone.

Pumy są gatunkiem chronionym na wielu obszarach, a polowania są zabronione w wielu krajach Ameryki Południowej. W Stanach Zjednoczonych polowanie jest legalne w wielu stanach zachodnich. Kalifornia zakazała jednak polowań w referendum w 1990 r. Przepisy dotyczące polowań obowiązują w Kanadzie, Meksyku i Peru.

Inne fakty

Pumy są niezwykle wysportowane. Mogą biegać z prędkością do 50 km / h i skakać nawet na 15 stóp (4,6 metra).

Pumy nie ryczą. Do komunikacji używają gwizdów, krzyków, pisków i mruczeń. Aby zasygnalizować mężczyznom, że jest gotowa do kopulacji, samica będzie ocierała się o drzewa, by zostawić swój zapach, lub będzie głośno krzyczeć, aby miejscowi mężczyźni usłyszeli jej wezwanie.

Chociaż pumy stanowią problem dla ranczerów lub rolników, odgrywają bardzo ważną rolę w środowisku. Kontrolują populacje zwierząt niżej w łańcuchu pokarmowym. Bez nich na przykład ci sami farmerzy mogą zostać przejęci przez głodne króliki.

Inne zasoby

  • National Geographic: Mountain Lion
  • Smithsonian National Zoo: Big Cat Facts
  • Mountain Lion Foundation
  • Zoo w San Diego: lew górski


Suplement Wideo: Ryś aby mogł przeżyc.




Badania


„Potwór Z Loch Ness” W Ameryce Północnej Znów Zauważył
„Potwór Z Loch Ness” W Ameryce Północnej Znów Zauważył

Pocket Pets? Skamieniałości Jeża I Małego Tapira Znalezione W Kanadzie
Pocket Pets? Skamieniałości Jeża I Małego Tapira Znalezione W Kanadzie

Science News


Tar Smoły Z Kalifornijskiej Wyciek Ropy Na Plaży Zdjęcie Nasa
Tar Smoły Z Kalifornijskiej Wyciek Ropy Na Plaży Zdjęcie Nasa

Dlaczego Złoto Stało Się Najlepszym Elementem Dla Pieniędzy?
Dlaczego Złoto Stało Się Najlepszym Elementem Dla Pieniędzy?

Modele Pokazują Trzęsienia Ziemi W La
Modele Pokazują Trzęsienia Ziemi W La

Jak Real-Life Ai Rivals „Terminator”: Roboty Strzelają
Jak Real-Life Ai Rivals „Terminator”: Roboty Strzelają

Na Zdjęciach: Tajemnicze Kamienne Konstrukcje W Arabii Saudyjskiej
Na Zdjęciach: Tajemnicze Kamienne Konstrukcje W Arabii Saudyjskiej


PL.WordsSideKick.com
Wszelkie Prawa Zastrzeżone!
Kopiowanie Jakichkolwiek Materiałów Pozostawiono Tylko Prostanovkoy Aktywny Link Do Strony PL.WordsSideKick.com

© 2005–2020 PL.WordsSideKick.com